Polacy słyną z zamiłowania do grillowania. Jest to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu. Jedzenie z grilla jest bardzo zdrowe. Jednak trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Inaczej możemy sobie zaszkodzić. Na grillu zaczynamy piec już nie tylko mięso oraz ryby, ale także owoce i warzywa. Oczywiście nie od dziś wiadomo, że o wiele zdrowiej będzie piec wszystko na grillu elektrycznym. Podczas nieumiejętnego pieczenia na grillu tradycyjnym mogą bowiem powstawać rakotwórcze związki. Tłuszcz spada na węgiel i podczas spalania się wytwarza związki, które później przedostają się w dymie na mięso. Najwięcej takich substancji znajduje się w przypalonych kawałkach mięsa. Dlatego takich kawałków powinniśmy unikać. Do marynaty powinniśmy dodać coś kwaśnego. Lepiej nie dodawać do niej soli ani żadnych przypraw. Jeśli nie grillujemy w ogrodzie przy domu to powinniśmy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu jedzenia. Nie może się ono zepsuć, a w wysokich temperaturach nie jest o to trudno. Warto zatem zabrać ze sobą lodówkę przenośną, bądź od razu po przyjściu na miejsce położyć mięso na ruszt. Trzeba pamiętać o tym, że nie należy przewracać surowego mięsa tymi samymi szczypcami, których używamy do przenoszenia mięsa już upieczonego. Nie wolno jeść niedopieczonych kawałków. Trzeba na to bardzo uważać.

Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply