Zasady zdrowego grillowania

Zasady zdrowego grillowania

Polacy słyną z zamiłowania do grillowania. Jest to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu. Jedzenie z grilla jest bardzo zdrowe. Jednak trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Inaczej możemy sobie zaszkodzić. Na grillu zaczynamy piec już nie tylko mięso oraz ryby, ale także owoce i warzywa. Oczywiście nie od dziś wiadomo, że o wiele zdrowiej będzie piec wszystko na grillu elektrycznym. Podczas nieumiejętnego pieczenia na grillu tradycyjnym mogą bowiem powstawać rakotwórcze związki. Tłuszcz spada na węgiel i podczas spalania się wytwarza związki, które później przedostają się w dymie na mięso. Najwięcej takich substancji znajduje się w przypalonych kawałkach mięsa. Dlatego takich kawałków powinniśmy unikać. Do marynaty powinniśmy dodać coś kwaśnego. Lepiej nie dodawać do niej soli ani żadnych przypraw. Jeśli nie grillujemy w ogrodzie przy domu to powinniśmy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu jedzenia. Nie może się ono zepsuć, a w wysokich temperaturach nie jest o to trudno. Warto zatem zabrać ze sobą lodówkę przenośną, bądź od razu po przyjściu na miejsce położyć mięso na ruszt. Trzeba pamiętać o tym, że nie należy przewracać surowego mięsa tymi samymi szczypcami, których używamy do przenoszenia mięsa już upieczonego. Nie wolno jeść niedopieczonych kawałków. Trzeba na to bardzo uważać.