Ryby, chociaż nie są aż tak drogie i są bardziej dostępne niż kiedyś to nadal nie goszczą na naszych stołach zbyt często. Według wszelkich badań jemy ich zdecydowanie za mało. Mięso rybie jest bogatym źródłem białka, witaminy A, witaminy B, witaminy D oraz kwasów tłuszczowych. Jedzenie ryb może chronić organizm ludzki przed wieloma chorobami, takimi jak miażdżyca, choroby układu krążenia i nowotwory. Najlepsze dla ludzkiego organizmu są ryby morskie, takie jak łosoś, węgorz, śledzie, tuńczyk, sardynki oraz dorsz. Wybór odpowiedniego rodzaju ryby jest bardzo ważny, ale nie mniejszą rolę odgrywa sposób, w jaki ją przyrządzimy. Najgorszym z możliwych sposobów jest smażenie. Dania smażone są bowiem ciężkostrawne, a zwłaszcza w przypadku gdy zbytnio przypieczemy skórę. Dietetycy polecają natomiast rybę gotowaną na parze czy też duszoną. Danie zachowuje wówczas smak oraz wszystkie witaminy, które się w nim zawierają. Ryby dobrze wpływają na każdy organizm. Z daleka od nich powinny trzymać się tylko osoby, uczulone na zawarte w nich białko. Mimo tego, że najzdrowsza jest ryba gotowana to oczywiście możemy jadać je w różnych postaciach. Bardzo poleca się także ryby grillowane. Sezon na grilla w pełni, więc warto zamienić kiełbasę lub tłuste mięso na coś zdrowego. Wtedy połączymy przyjemne z pożytecznym. Ryba z grilla jest naprawdę pyszna i o wiele zdrowsza niż ryba smażona w oleju.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply