Dieta małobiałkowa jest głównie dietą leczniczą, opiera się na dostarczaniu organizmowi posiłków z niewielką ilością białka. Inne produkty odżywcze i mineralne mogą być konsumowane w standardowych porcjach bez żadnych zmian. Dietę tę wprowadza się przy przewlekłej i ostrej niewydolności nerek, jak również przy niewydolności wątroby. Dieta ubogobiałkowa skupia się na składnikach lekkostrawnych, jej celem jest pozbycie się z krwi bezużytecznych i szkodliwych produktów przemiany materii, tym samym ochraniając zmodyfikowane chorobowo narządy wątroby i nerek. Z uwagi na to, że zawartość białka w diecie jest mała, każda ilość spożytego białka musi być naprawdę dobrej jakości. Przy takiej diecie należy zmniejszyć do minimum produkty zawierające białko pochodzenia roślinnego, natomiast zwiększyć w menu ilości białka pochodzenia zwierzęcego. Węglowodany, jako podstawowe źródło energii są zawarte w produktach zbożowych niskobiałkowych. Przy diecie ubogobiałkowej wskazane jest dostarczanie organizmowi błonnika w ilości około 20 gram na dobę, natomiast dopuszczalne ilości białka na dobę wynoszą od 0,2 do 0,7 g/kg adekwatnie do ciężaru ciała. Najlepiej przyswajalne są potrawy kwaśne. Dieta ta jest dobierana indywidualnie w zależności od potrzeb pacjenta, jego stanu zdrowia. Źródłem wartościowego białka jest: mleko i jego przetwory, jajka, sery, ryby, chude mięsa oraz drób.
Leave a Reply