Cynk to kolejny, niezwykle ważny pierwiastek, bez którego funkcjonowanie organizmu może być znacznie upośledzone. Na szczęście uzupełnienie braków cynku w organizmie możliwe jest albo poprzez spożywanie określonych potraw, albo poprzez możliwość zakupienia preparatów farmaceutycznych, które zawierają cynk. Ten minerał odpowiada za bardzo wiele procesów przemiany materii, zatem jest po prostu niezbędny do życia. Na szczęście sytuacje, w których organizmowi brakuje cynku można bardzo łatwo rozpoznać. Objawów jest sporo i są one charakterystyczne. Człowiek, któremu brakuje cynku jest apatyczny a do tego bardzo podatny na stres. Kolejne problemy to upośledzenie smaku oraz łamliwość paznokci i wypadanie włosów. U mężczyzn brak powoduje impotencję. U kobiet z kolei braki cynku wywołują problemy z miesiączkowaniem. Braki cynku powodują także szereg problemów ze skórą. Odczucie suchości oczu czy brak apetytu to kolejne objawy braku tego pierwiastka. W skrajnych przypadkach może dojść także do problemów z poruszaniem się. W jakich produktach spożywczych można znaleźć cynk, aby móc uzupełnić jego braki w sposób naturalny? Cynk występuje w wątróbce, żółtkach jaj, w polędwicy wołowej oraz w owocach morza, między innymi w ostrygach i homarach. Oczywiście, zawsze można skorzystać z preparatów witaminowych.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply